In Breda is op 29 september het kunstwerk ‘Nachtvlucht’ onthuld waarmee vleermuizen zichtbaar gemaakt worden voor het publiek. Wij werkten vanuit onze expertise op het gebied van vleermuizen en techniek mee aan het kunstwerk. Zo kunnen helpen we mee om aan de inwoners van Breda te laten zien wat voor bijzondere vleermuizen er in hun gemeente leven.

Het doel van het nachtvlucht project is om het grote publiek vleermuizen te laten beleven in de parken van Breda, specifiek in park Valkenburg. Een simpel informatiebord alleen is niet interessant genoeg, dit zal weinig publiek trekken en vleermuizen zijn lastig waarneembaar met het blote oog en oor.

Binnen de gemeente Breda kwam het idee om met lichteffecten visueel te maken dat er een vleermuis in de buurt is. Vervolgens zijn wij samen met de stadsecoloog van Breda, Rombout van Eekelen, en kunstenaar Kodjo Kouwenhoven (van maandagmeubels.nl) aan de slag gegaan met het kunstwerk ‘Nachtvlucht’.

Lampen laten de vleermuizen zien.

Het kunstwerk werkt als volgt. Onder de J.F. Kennedybrug is een sensor bevestigd. Deze sensor signaleert vleermuisgeluiden binnen een straal van ongeveer 50 meter. Aan de pijlers van de brug hangen twee vleermuizen met led-licht er achter gemonteerd.

Als de sensor het geluid van een vleermuis waarneemt dan wordt het licht achter de vleermuis aangezet. Zo wordt het voor voorbijgangers zichtbaar als er een vleermuis passeert zonder dat zij daadwerkelijk vleermuisonderzoeker hoeven te zijn.

Opslaan van data

De volgende stap is dat het kunstwerk ook daadwerkelijk data gaat verzamelen die gebruikt kan worden voor onderzoek. Hiervoor wordt een dataverbinding opgesteld naar het gemeentehuis zodat de gegevens direct opgeslagen worden. Dit gedeelte werkt nu nog niet maar hier wordt aan gewerkt.

Het kunstwerk is een mooie manier om de inwoners van Breda kennis te laten maken met hun nachtelijke buren. Vleermuizen zijn voor veel mensen ongrijpbare, soms enge, dieren waar het nut niet altijd van ingezien wordt. Door ze alleen al zichtbaar te maken met dit kunstwerk kunnen we iedereen een kijkje geven in de wereld van de vleermuis.