Met een nieuwe handleiding opgesteld door Apodemus is het mogelijk om met je Apodemus BatCounter een cameraval te maken die gebruikt kan worden tijdens het vleermuisonderzoek. Daarmee kan niet alleen het aantal uitvliegende vleermuizen geteld worden maar kunnen ze ook op soort geïdentificeerd worden.

Cameraval als virtueel mistnet

Door een digitale camera te verbinden aan de Apodemus BatCounter verandert het ‘digitale telraam’ in een cameraval voor vleermuisonderzoek. De transformatie van de BatCounter naar cameraval levert voordelen op voor de vleermuisonderzoeker én de vleermuis. De vleermuizen hoeven niet meer daadwerkelijk gevangen te worden. Dit reduceert de kans op beschadiging van de vleermuizen tot nul.

Voor de vleermuisonderzoeker levert het als voordeel op dat de soort én de aantallen waargenomen kunnen worden. En wellicht nog belangrijker; nu de IUCN opgeroepen heeft om vleermuizen zo min mogelijk aan te raken in verband met mogelijke gezondheidsrisico’s gerelateerd aan Covid-19 (zie ook: www.iucnbsg.org), is het dé methode om zonder contact passerende vleermuizen te kunnen identificeren. Zo kan de BatCounter door middel van het aansluiten van een camera omgetoverd worden tot een virtueel mistnet.

Uitgebreid getest in het veld

Het gebruik van de BatCounter als cameraval is uitgebreid getest in het veld. Op basis van de veldtesten hebben we de software geoptimaliseerd en een handleiding opgesteld voor het verbinden van de camera aan de BatCounter en de beste opstelling van onder andere de camera en BatCounter. Zowel ‘reguliere’ fotografie als met een infraroodcamera zijn daarbij succesvol getest.

Verbindingskabels beschikbaar

Voor bijna iedere camera is een kabel beschikbaar om een verbinding met de BatCounter tot stand te brengen. Kijk voor het volledige overzicht van de beschikbare kabels en de compatible camera’s in onze webshop.

Handleiding

Het omzetten van de BatCounter in een cameraval gaat volgens een aantal eenvoudige stappen. Hoe u uw BatCounter om kan zetten in een cameraval is beschreven in een handleiding. Wilt u de handleiding ontvangen? Stuur ons dan een e-mail op info@apodemus.eu..

Huur een BatCounter-cameraval!

Hebt u zelf een digitale camera en wilt u een BatCounter huren voor uw onderzoek? Ook dat is mogelijk. Geef dan in het verhuurformulier aan dat u de BatCounter wilt gebruiken als cameraval met daarbij het type camera, de duur van de verhuurperiode en wij zorgen dat u een voorgeprogrammeerde BatCounter met camera kabel bij u thuis bezorgd krijgt. U hoeft dan alleen de instellingen op uw camera goed te zetten en de camera op juiste wijze te verbinden met de BatCounter.

Over de BatCounter

De BatCounter is een digitaal ‘telraam’ waarmee bewegingen van in- en uitvliegende vleermuizen bij een verblijfplaats vastgelegd worden.  Zo kan, zonder de vleermuizen te verstoren, onderzoek gedaan worden naar de activiteit rondom een verblijfplaats.

Hebt u interesse in het huren van een BatCounter? Dan kan dat via www.apodemus.eu/verhuur