De Apodemus BatLure is succesvol ingezet om laatvliegers (Eptesicus serotinus) naar een nieuwe verblijfplaats te lokken.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

In het Brabantse Vlierden (Nederland) werd vier jaar geleden een bedrijfsgebouw gesloopt waar vleermuizen in zaten. Als mitigerende maatregel is toen een vleermuistoren neergezet. De toren werd al snel door verschillende soorten bewoond. Alleen de laatvlieger, voor wie de maatregel speciaal bedoeld was, liet het afweten. Daarom besloot Benjamin Backx, vleermuisonderzoeker en ecoloog van Eco-assist,  actie te ondernemen om de laatvlieger naar de toren te lokken. Hij gebruikte daarvoor de Apodemus BatLure, een apparaat dat vleermuisgeluiden afspeelt.

Zonnepaneel

Om de laatvlieger over de streep te trekken, moest de Apodemus BatLure van maart tot en met september aan de toren hangen. “Er was geen stroompunt,” vertelt Benjamin. “Dat betekende dat ik regelmatig terug zou moeten komen om de batterijen te vervangen. Ik vroeg aan Apodemus of ze geen andere oplossing hadden. Al snel kwamen ze met een zonnepaneel waar ik de Apodemus BatLure op kon aansluiten.” Het werd een handzaam paneel, ongeveer ter grootte van een A4, met een accu. “Het mooie van zo’n klein paneel is dat ik het in mijn eentje kon vervoeren en installeren,” zegt Benjamin.

Timerbox

Benjamin gebruikte naast het zonnepaneel ook de timerbox. Hiermee kan ingesteld worden wanneer de Apodemus Batlure geluiden afspeelt. “Dat scheelt natuurlijk stroom,” zegt hij. “Maar het is ook belangrijk dat de geluiden zo natuurlijk mogelijk klinken. Als de laatvliegers ook overdag soortgenoten horen, raken ze in de war. Om die reden heb ik met de timerbox ook intervallen ingesteld. Je wilt namelijk niet dat het geluid constant afgespeeld wordt, maar zelf bepalen met welke interval dit gebeurd en op welke tijdstippen.”

Missie geslaagd

De inspanningen lijken hun vruchten af te werpen. “Tijdens het monitoren vonden we een invliegende laatvlieger in de toren,” vertelt Benjamin. “Het is natuurlijk moeilijk wetenschappelijk te bewijzen dat deze laatvlieger zonder de Apodemus BatLure niet naar de toren was gekomen, maar hij vloog wel precies in de opening boven de Apodemus BatLure. De toren heeft aan vier kanten openingen, dus het lijkt er sterk op dat deze laatvlieger op de geluiden van de Apodemus BatLure af is gekomen.”

Makkelijk en betrouwbaar

De Apodemus BatLure met zijn accessoires is dus een belangrijk hulpmiddel bij de bescherming van vleermuizen. Het heeft natuurlijk niet zo veel zin om mitigerende en compenserende maatregelen te treffen als de gewenste soorten die vervolgens niet weten te vinden. Benjamin is tevreden over de apparatuur. “Het is makkelijk mee te nemen en op te hangen,” zegt hij. “Ik ben al die maanden 4 keer naar de locatie geweest om de apparatuur te controleren en om te monitoren. Alles deed het gewoon netjes. Het scheelt een hoop tijd en geld als je op je apparatuur kunt vertrouwen.”