Met de BatCounter is het mogelijk om de fenologie van vleermuizen in beeld te brengen. Maar om dit te kunnen doen moet de BatCounter natuurlijk wel eerst geproduceerd worden. Een kijkje in de keuken bij de productie van de BatCounter!

Het produceren van de BatCounter (net als ieder apparaat) start met het verzamelen van de onderdelen. De BatCounter heeft in totaal 148 verschillende onderdelen nodig. Sommige onderdelen zitten meerdere keren in de BatCounter verwerkt waardoor het totaal op ruim 660 losse onderdelen komt. Een aardige puzzel!

Geen gewoon frame

Een mooi voorbeeld van de complexiteit van de BatCounter is het frame. Voordat het frame afgerond is moet eerst het staal ingekocht worden, vervolgens wordt het gefreesd en geparelstraald en zwart gemaakt. Daarna worden de moertjes er in geperst en dan is het frame pas klaar voor de eindassemblage.

Bij de eindassemblage worden alle technische elementen in het frame geplaatst. Dit is de grootste uitdaging omdat alles precies in het frame moet worden geschoven en met een paar schroefjes vastgezet. Daarna kan je hier niet meer bijkomen. Vervolgens worden alle balken worden aan de uiteinden volgegoten met siliconen zodat er geen vocht in kan komen. En dan is de BatCounter klaar om zijn werk te gaan doen; het bijhouden van de fenologie van vleermuizen!

Productieproces onder de loep

Het assembleren van de BatCounter is een complex proces waarbij we met kleine batches werken. En daardoor liepen we, ook vanwege verschillende andere redenen, afgelopen zomer tegen leveringsproblemen aan.

Reden voor ons om het volledige productieproces onder de loep te nemen en verder te stroomlijnen. Zo hebben we nu de productie van alle onderdelen uitbesteed en is het volledige productieproces opnieuw gedocumenteerd. Binnenkort willen we het volledige productieproces uitbesteden om zo de levering van de BatCounters te versnellen.

Zo kunnen we u als klant zo goed snel mogelijk van dienst zijn en bijdragen aan de verbetering van het vleermuisonderzoek door middel van onze apparatuur.