De winter loopt op zijn eind, de wintertellingen worden afgerond en de eerste krokussen breken al weer door. Met de lente in aantocht komt ook het veldseizoen weer dichterbij. Maar is al uw materiaal nog in orde en functioneert het nog goed? Check nu uw materiaal om nare verrassingen te voorkomen.

Tijdige check voorkomt problemen.

Een tijdige check van uw materiaal kan problemen tijdens het veldseizoen voorkomen. Een vleermuisonderzoeker heeft vaak een vaste set aan spullen mee, maar in het winterseizoen worden die ergens opgeborgen om ’s zomers pas weer tevoorschijn te komen.

Een bat-detector waarin de batterij is uitgelopen, een koptelefoon waarvan de kabel slecht contact maakt. Het zijn problemen die u liever niet heeft op de eerste nacht veldwerk. Check daarom tijdig of al uw apparatuur nog werkt om onverwachtse problemen te voorkomen.

Extra aandacht voor uw batdetector!

Uw batdetector verdient de meeste aandacht bij de check. Veel problemen kunnen voorkomen worden door in een vroeg stadium uw detector te checken en indien nodig nog op te sturen naar de fabrikant voor een revisie. Vaak zijn reparaties aan een detector simpel uit te voeren door de fabrikant en niet duur. Maar dan moet u wel tijdig uw detector op sturen mocht er wat zijn. Loop daarom in ieder geval de volgende onderdelen na:

Batterij

Het beste is om uw toestel gedurende de winter zonder batterij te bewaren. Mocht u dit toch vergeten zijn, check dan of de batterij niet uitgelopen is.

Steek de batterij los in de tas, als u wilt vermijden dat u die eerste avond zonder batterij in het veld staat. Bij 9V batterijen kan u het beste de contacten afplakken met tape om kortsluitingen te voorkomen. Kortsluiting van een 9v batterij in de broekzak door een geldstuk is bij veel vleermuisonderzoekers helaas een herkenbaar voorval…

Microfoon

De microfoon is het belangrijkste onderdeel van uw batdetector. Tegelijkertijd is het ook het onderdeel wat het meest gevoelig is voor schade. Water, rook, trillingen, temperatuurschommelingen, allemaal factoren die invloed hebben op de werking van de microfoon van uw batdetector. En een verminderde werking van de microfoon betekent ook minder (nauwkeurige) waarnemingen. En dat beïnvloedt de resultaten van uw onderzoek!

Gelukkig is de microfoon een onderdeel dat relatief gemakkelijk vervangen kan worden aan de Batdetector. Het is dan wel belangrijk om uw detector tijdig op te sturen naar de fabrikant.

Test uw batdetector met een BatLure

Een goede methode om te controleren of uw batdetector nog goed functioneert is te doen met een BatLure. De BatLure kan vleermuisgeluiden afspelen om vleermuizen te lokken, maar u kunt de BatLure ook inzetten om uw batdetector te testen.

Check de gevoeligheid

Het testen van de sterkte van uw microfoon is eenvoudig. Plaats de BatLure op een vaste plek, laat deze hetzelfde geluid herhaald afspelen en loop achteruit tot dat het niet meer waarneembaar is op uw batdetector. Meet de afstand tot de bron en schrijf dit op.

Probeer dit ook voor verschillende soorten op verschillende frequenties. Beschrijf de testopstelling nauwkeurig en schrijf de testresultaten op. Vergelijk de resultaten. Vindt u een plotse achteruitgang, dan moet de microfoon van de batdetector na moet laten kijken. U wilt pers slot van rekening geen soorten missen en foute conclusies trekken vanwege het niet functioneren van uw microfoon.

Een tijdige en goede check kan voorkomen dat u aan het begin van het veldseizoen met problemen komt te zitten. En het bevordert de resultaten van het onderzoek wat we als vleermuisonderzoekers uitvoeren. En dat is waar het om uiteindelijk om draait.