Door nieuwe software is de nauwkeurigheid van de BatCounter bijna verdrievoudigt. In de geüpgrade software zijn verregaande verbeteringen doorgevoerd waardoor ook vleermuizen die met een hoge snelheid door het telraam vliegen gedetecteerd worden. De software is gratis beschikbaar voor de gebruikers van een BatCounter en kan gedownload worden op www.apodemus.eu/firmware.

Nauwkeurig op hoge snelheden

Met de software upgrade is de nauwkeurigheid van de BatCounter meer dan verdubbelt. De maximale snelheid van een vleermuis die gedetecteerd kan worden is verhoogd. Door de upgrade kunnen zelfs kleine vleermuizen met snelheden tot meer dan 16m/s nauwkeurig waargenomen worden. Onder sommige omstandigheden is er zelfs met snelheden tot 20m/s betrouwbaar waar te nemen (95% correct)

Resultaten door 300.000 tests

De verbetering in prestaties is gemeten op ruim 300.000 tests die uitgevoerd zijn met de nieuwe software. Onder verschillende condities (locaties in het raamwerk, snelheid, grootte van testvleermuis) zijn metingen uitgevoerd. Op basis van de tests hebben we een veel beter beeld van hoe de BatCounter gebruikt kan worden voor de beste resultaten.

Verbeterde Toepassing: BatCounter als virtueel mistnet

Door de verbeterde software is ook de nauwkeurigheid van de BatCounter als virtueel mistnet verbeterd. Door de BatCounter in combinatie met een met een fotocamera  bij een bekende in- en uitvliegopening van vleermuizen te plaatsen, kan de fotocamera een foto maken op het moment dat er een dier passeert. Dit maakt het mogelijk om vleermuizen te determineren zonder ze te vangen.  

Software gratis te downloaden

De nieuwe software is gratis te downloaden voor eigenaren en gebruikers van een BatCounter. De software is zowel te gebruiken op de BatCounter Large als de BatCounter Small.

De software is hier te vinden: www.apodemus.eu/firmware.

Vragen?

Heeft u vragen over het upgraden van uw BatCounter? Of over de geupgrade software? Laat het ons dan weten via info@apodemus.eu.